Total Pageviews

nikah

nikah

About Me

My photo
Diploma In Banking Studies (ITM Dungun) Universiti Pendidikan Sultan Idris (Tanjung Malim) Bachelor(Ed)Major Mathematics

Surah Ar-Raad 1-3

Surah Ar-Raad 1-3

Cikgu Yan

Cikgu Yan

Buah hati Cikgu Yan

Debar

Debar

love

love

we

we

Al-Fatihah

Kawan-kawan ... sedekahkan Al-Fatihah pada orang yang telah kembali kepadaNya

Lagu pilihan

Sunday, March 13, 2016

Assalamualaikum

Alhamdulillah... panjang umur lagi... nikmat apa yang nak didustakan lagi... setelah melalui liku-liku kehidupan...cikgu yan bersyukur dengan perancangan Allah

Wednesday, October 24, 2012

Syukur

Alhamdulillah semuanya berjalan dalam keadaan baik dan lancar.Di sebalik kepedihan itu ada kenikmatan yang Allah nak beri.Itu yang  kuat cikgu Yan pegang.Bermacam-macam perkara berlaku dalam hidup cikgu yan...suka dan duka mengambil tempat dalam perjalanan kehidupan cikgu yan.

Hari ahad 14 okt 12 Opah cikgu Yan menemui penciptaNya sebab sakit tua manakala ahad 21 Okt 12 pula kandungan cikgu Yan pun pergi mengadap penciptanya.Cikgu Yan menghadapi operation bagi kandungan luar rahim yang berusia 6 minggu 2 ari.

Mac lepas kandungan cikgu yan berusia 5 minggu tidak membesar dan digugurkan.Ade hikmah di sebalik semuanya.

Cikgu Yan tidak sangka pendarahan ringan selama seminggu sebelum ni tanda-tanda kandungan luar rahim.Cikgu Yan bernasib baik sebab tidak mengalami kesakitan seppanjang tu  dan juga bernasib baik tiub fallopion tidak pecah sepanjang kandungan berada di situ. Nape baby xmo turun ke rahim? nape baby dok kat situ... baby x bole duduk dalam tiub tu tau...:)

Tiub fallopion sebelah kanan telah dibuang bersama kandungan. Dan cikgu Yan di nasihatkan pulih sepenuhnya 6 bulan lg dan baru boleh mengandung lagi.

Ape perasaan cikgu Yan? Cikgu Yan terima sepenuhnya dan tiada setitik air mata pun keluar.Selama 3 ari cikgu Yan berada di hospital. Semasa cikgu yan dibawa ke bilik pembedahan...mak n adik2 dah ade... cuma husben cikgu yan dalam perjalanan sampai...bila dah masuk bilik operation bergenang air mate cikgu yan sebab x dpt tgok husben cikgu yan.sebak lak rase.

Dalam 11.45 pagi masuk... sebelum di bius byk pengalaman baru dapat...doktor2 n nurse yang baik...memberi kate-kate perangsang...suruh berdoa... pastu trus x sedar diri. sedar2 dah pukul 3.45 ptg...masih di bilik operation...bila cikgu yan  sedar sepenuhnya...cikgu yan di bawa keluar n sebaik saje pintu bedah dibukak...cikgu yan nampak wajah husben n adik2...kemudia mak, mak ayah mentua... ayah mentua menadah tangan berdoa kesyukuran. Nampak riak kerisauan di wajah mereka. Tapi cikgu yan bagi senyuman sambil tu dokmeraba perut cikgu yan....oh lega tebuk 3 lubang je.

Menurut doktor memula doktor nak teropong ngan camera melalui pusat untuk sahkan... bila sah kandungan luar rahim doktor terus potong ape yang patut.sekiranya berlaku yang berisiko doktor akan jalani pemedahan dengan membelah perut sebesar 5 cm.Itu yg cikgu yan risau. sal tu dok meraba perut...xde pembedahan 5 cm tu...lega.

Husben menunjukkan kerisauan... n cikgu yan beritau kandungan dah xde... dia terima tp jauh di sudut hatinya mana cikgu yan tau.(tau sebenarnya...hikhik). sikit pun cikgu yan x bole tunjuk muka sedih... kalo buat muka sedih kang semua org sedih. Papepun mak mentua cikgu yan la yang nangis n nasihat cikgu yan dan beri kate2 prangsang.

Bila cikgu yan gitau husben  6 bulan lagi baru bole mengandung semula.... responnyer....lamanyer....hikhik... (abg... ade sesuatu yang Allah akan beri lagi... yang lebih baik itu pasti... eh nak nangis pulak cikgu yan...hikhik) Sekarang husben cikgu yan ade kem motivasi kat trolak untuk kerja barunyer...esok ptg baru balik...uwaaaa...rindu ler...

Bertitik tolak dengan kejadian2 yang berlaku...byk kebaikan dan kenikmatan muncul sikit2... rasa kasih sayang kepada husben  semakin byk2 byk2 byk2 hikhik rasa disayanggi dan dikasihi semakin byk dpt...byk2 byk2 byk2

Rasa tanggungjwb , rase kekeluargaan, rasa kesyukuran dan mcm2 lagi. Sian gak pd husben buat keja rumah sejak cikgu yan mengandung dulu...dah lama cikgu yan x balik umah sewa... mcm manalah rupanya... n x lama lagi cikgu yan akan duduk semula dgn mak... sebab husben cikgu yan tukar keja luar dpd ipoh...lepas ni dpt jumpa husben  cikgu yan 2 kali seminggu.... uwaaaaa...hikhik... sedih tu sedih tp bes gak sebab timbul rase rindu2 mcm bercinta dulu... time tu asik nak gaduh je lam sms...hikhik... gaduh nangis, buat2 off hp pastu on... pastu pujuk2 pastu ok... ntah pape kan... tp bes...



Wednesday, July 25, 2012

Selamat berpuasa

Assalamualaikum

Setelah sekian lama...cikgu Yan muncul sebentar.Banyak perkara yang dilalui sepanjang kehidupan ini.Tapi paling bes nak share adalah pasal dapat bonus raye.Alhamdulillah.

Banyak mendala yg berlaku antaranya kehidupan berdua di rumah sewa (banyak keja nak diuruskan setiap hari).Takdela nak bergolek-golek atas katil n bermalas-malasan mcm dulu.hikhik)

Yang paling hepi kenaikan pangkat cikgu Yan.Alhamdulillah .Rezeki daripada Allah.

hikhik mcm nak bukak buku kira-kira lak....

Wednesday, June 20, 2012

tok! tok! tok!

enibodi home ! hihi
Waaa bz tui cikgu yan akhir2 ni... mcm2la perkara yang hadapi...cikgu yan baru seminggu pindah umah sewa...belajar idup sendiri lak...mencabar dan cikgu yan jadik bz n penat la gak... sekoalh lak bz dgn berbagai agenda sukan...
mlm ni je cikgu yan baru je dpt rehat...pagi keja...ptg jadik pencatat masa utk acara balapan dgn cuaca panas berjerebunyer... lepas tu pegi billion beli riben la apela utk maskot umah ungu...pastu duplicate kuncila apela...pastu amik mak kat umah opah...tgok opah jap...kaki dia sakit....pastu anto mak...rehat jap...ptg balik umah sewa lak.... trus masuk dapur...siapkan rempah bbq ayam utk husben...dia ade crew picnic kat teluk batik esok... bykla jugak ayam nyer utk 35 org...dh perap...masaklak tomyam, goreng sosej n msk nasik....uwaaaa ...maraton tui...pas solat dok la ngadap kain yg lom di lipat...dok 2 org mcm dok 5 org nyer kain....uwaaaaaaa....sabor2...

pastu terpandang lak baju batik lom di gosok.... waaaa...esok pagi je la....

Wednesday, May 16, 2012

...bodoh!!!!...

Sungguh kurang sopan bila cikgu Yan tulis perkataan...bodoh...tu kan... ermmm kalo tulis x sopan apatah lagi menyebutnyer kan... x manis kalo bebudak sekarang ckp perkataan tu kan...kalo bebudak ckp perkattan tu bodoh apatah lagi kalo org tua ckp kan... ish ish..tu la yg cikgu Yan nak citer...

Pepagi Isnin yg  hening ari tu...sebaik sje kuar umah sampai satu simpang... cikgu Yan akui maybe salah cikgu yan gak...tercepat kuar dpd simpang... tp cikgu Yan berjaya kuar dgn selamat...pakcik teksi buruk tu hon cikgu yan kuat...faham...yes...yes cikgu yan salah...tp x salah kan kalo dia pun perlahan dh nampak keta kuar...xde pun sesape tekan brek...sreeettttt ker...xde....elok je xdepe pun.... x puas lagi...elok satu simpang lagi...pakcik teksi buruk tu menjerit sekuat hati....BODOH!!!!!!!!.... memang seikhlas hati dia la....bukan perlahan tp sgt kuat....

Cikgu Yan buat x dengar je la... cuma rase sedih jugak lak...seorang pakcik kalo ade tahap kesabaran n iman yg kuat xdela akan berbuat demikian.Adakah dgn menjerit mcm tu dia dpt kepuasan hati....utk aper kan...xbolekah dia anggap keterkejutan tu merupakan satu ujian Allah yg ingin menduga tahap kesabarannya.Adakah dgn berbuat demikian...akan berulang balik masa...maka kat simpang td...cikgu yan bagi dia lalu dulu...mcm tu ker...ish ish...itulah disarankan amalan maaf memaafi sesama manusia.Ikut hati mati....cikgu yan x kate cikgu yan benar or cikgu yan beriman n mempunyai tahap kesabaran yg tingggi.Tapi cikgu Yan akui dgn adanya ilmu ...sikap dan peradaban manusia rasional.Walaupun sudah tua... dah ade pengalaman hidup yg berbukit namun jika x de ilmu...emosi menguasai minda...ish ape yg merepek ni...

Cikgu Yan maafkan pakcik teksi buruk tu ...kalo belajar pepandai ari tu xdela bwk teksi sampai ke tua kan pakcik...(maaf ...walaupun pedih...tu le hakikatnyer...)

Byk menda yg hendak diceritakan namun...mood utk menulis tu xde sebelum ni....Mungkin dah bosan dgn keja cikgu yan yg bukan mengajar ni. Sesungguhnyer cikgu yan dah bosan dgn kerja library...ulang suara....sgt bosan....walaupun bosan cikgu yan lakukan jugak.... tapi minima la.malas nak ckp psl ni.

Hari guru baru je dijalankan siang td tp sgtla tidak sesuai...time2 exam ni... malasla nak citerrrr....

waaa...rindu kat husben cikgu yan... pegi Penang 2 ari pastu trus sambung ke KL utk interview pulakkkk....Yan doakan abg berjaya dlm interview esok...semoga menemui keberkatan dpd usaha selama ini.Amin.

Sunday, May 13, 2012

Bercuti

TAk sabarnyer nak gi bercuti ...cuti sekolah akan dtg ni....plan lama dah... Melaka destinasinyerrrr....besssss....eh eh eh...pk cuti sekolah lak...padahal byk menda nak dihadapi mulai esok ni...byknyerrr...esok start exam... paling merunsingkan pasal data HEM (hrp ada yg membantu...ehe)tu...ermmmm...tetiba ari guru kena sambut 16 mei ni lak...ish ish   byk menda kena wat ni...(memula kena incharge sukaneka ...tp x jadilak ...kena wat kad ucapan lak....)

Apasal ari ni ngantuk jer...ptg dh tdo sesungguhnya...pastu pas maghrib tdo lg...ni pasni xtau la bole tdo ke x...esok jaga exam n kena pulun dgn buku baru ni...runsing je bila pk library)...

Thursday, May 3, 2012

Tersangkut

Macam ada menda yang tersangkut... xdpt diluah n xdpt di telan...hikhik... abaikan...

Ada kerja yg dpt dibuat n ade kerja yg dlm proses dibuat... kali ni prestasi kerja cikgu yan dlm diri cikgu yan agak merosot. Alhamdulillah cikgu yan dpt AJK Pengawas PSS yg bertanggungjawab.Cikgu Yan dlm proses menghantar pencalonan tokoh membaca ni.InsyaAllah esok nak submit dh. Kerja2 yg lain...pemeriksaan buku latihan pelajar oleh guru kanan dah selesai. Soalan exam mid term dah siap di staple n di hantar ke su peperiksaan.
Proses mengejar syllabus matematik sedang giat dijalankan.MInggu depan cikgu Yan terlibat dgn pertandingan kompang.Sekolah cikgu Yan jadik tuan rumah.Cikgu Yan kena jaga bahagian sambutan.Minggu lepas ade program penyembelihan bg subjek Pendidikan Islam.Bagus gak...cikgu2 sembelih kambing n ayam manakala bebudak sembelih puyuh.Cikgu2 pompuan memasak.Besnyer acara merewang.Wujud suasana kekeluarga.Setelah menggoreng cucoq , cikgu Yan dok kat hamparan tikar sambil melayan anak2 kwn2 cikgu Yan.Dah jadik pertandingan mewarna lak suasana nya.hikhik.

Kehidupan yg kurang teratur sikit bila kami suami isteri jumpa masa terhad sebab masa bekerja x sama.Pagi jumpa sebelum gi kerja...kang tgh mlm kang jumpa balik....uwaaaa.Kdg2 x jumpa pun. 2 ari pastu br jumpa...dugaan dugaan.Tu le dia kesannya bila ade dua umah ni.hikhik.waaa...bila nak buat umah ni....kena dok umah sewa dulu...InsyaAllah.